La Comissió Europea està investigant l'afecció dels parcs eòlics del Comtat sobre la Xarxa Natura 2000

En un escrit rebut per la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, i en referència a les denúncies que tant des de la zona 14, com des d'altres zones incloses en el Pla Eòlic Valencià, es van presentar sobre l'afecció dels parcs eòlics a diverses zones declarades Lloc d'Interès Comunitari (LIC) incloses en la Xarxa Natura 2000, la Secretaria General de la Comissió Europea ha contestat: “em complau informar-li que hem procedit a sol·licitar informació referent a això a les autoritats espanyoles”.

Està projectat que 5 aerogeneradors pertanyents als parcs eòlics del Comtat (zona 14) se situen dins del Lloc d'Interès Comunitari (LIC) “Valls de la Marina” ES 5213042.

Des que al juny de 2004 es va sotmetre a informació pública el projecte, diversos europarlamentaris han presentat 7 preguntes escrites a la Comissió Europea sobre aquesta zona. A finals de març de 2007, en una iniciativa conjunta amb altres comarques de les províncies de Castelló i València, es va presentar una Denúncia per incompliment de Dret Comunitari, en concret de 5 Directives:

* Directiva d'Hàbitats, 92/43/CEE

* Directiva d'Aus Silvestres, 79/409/CEE

* Directiva Marc d'Aigües, 2000/60/CE

* Directiva 97/11/CE del Consell, de 3 de març de 1997, per la qual es modifica la Directiva 85/337/CEE relativa a l'avaluació de les repercussions de determinats projectes públics i privats sobre el medi ambient.

* Directiva 2003/4/CE relativa a l'accés del públic a la informació.

La investigació que està duent ara a cap la Comissió Europea està referida a totes les comarques afectades pel pla Eòlic Valencià, ja que 14 de les 15 zones eòliques tenen algun aerogenerador projectat o construït sobre una zona LIC. Encara que aquesta investigació es refereix únicament a l'Incompliment de Dret Comunitari quant a la Directiva d'Hàbitats, es preveu que en pocs mesos, s'investigue també l'incompliment de la resta de Directives denunciades.

Una aplicació rigorosa de la Directiva Europea d'Hàbitats impediria col·locar aquestes indústries eòliques dins de les zones LIC. La informació sol·licitada per la Comissió Europea és el primer pas abans d'Iniciar el corresponent Procediment d'Infracció per a després interposar un Recurs davant el Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees.

En concret, la denúncia interposada per la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat contra el Govern Valencià era per haver “emparat la instal·lació d’aerogeneradors dins d'un LIC sabent que poden produir una greu deterioració en l’avifauna del mateix” i es referia que l'Administració Valenciana havia vulnerat “els principis de precaució i d'acció preventiva en matèria mediambiental” recollits en l'article 174.2 del Tractat de la Unió Europea, ja que “coneixia que aquests espais havien estat proposats com LICs pel seu alt valor ambiental, i que la seua aprovació per part de la Comissió Europea era pràcticament segura”.

Quan l'Administració Valenciana va elaborar el Pla Eòlic, no va excloure les Zones LIC d'aquest Pla, al·legant que “la proposta d'àrees LIC no es troba consolidada ni té caràcter definitiu, sinó que, al contrari, va a ser objecte d'importants modificacions en els pròxims anys”, però, no obstant això, segons Decisió de la Comissió Europea de 19 de juliol de 2006, es van aprovar totes les zones LIC de la Comunitat Valenciana tal com estaven
proposades i, a més, sense patir modificacions.

Després d'aquesta data, i a pesar d'existir aquesta Decisió de la Comissió Europea, el Govern Valencià va seguir permetent que els tràmits administratius continuaren i va continuar aprovant Plans Especials i autoritzant administrativament parcs eòlics que envaïen zones LIC, pel que és previsible que faça el mateix amb els parcs eòlics de la zona 14.

Des de la Coordinadora, recorden que, a més, tant les serres d'Alfaro i d'Almudaina estan incloses dins de l'Àrea d’Esmortiment d'Impactes del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva i dins de l'Àrea d'Importància per a les Aus (IBA) “IBA Serres de la Marina”, que hauria d'haver-se declarat Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), i per tant, no apta per al seu aprofitament eòlic segons sentència del Tribunal de Justícia Europeu de 28 de juny de 2007 (Assumpte C-235/04).

Encara que confien que al final, quant als LIC, el Tribunal de Justícia Europeu els acabe donant la raó, demanen la paralització cautelar del projecte d'instal·lació de parcs eòlics al Comtat, ja que com la justícia és lenta, de res serviria que la Sentència de Luxemburg arribara quan els parcs eòlics ja estigueren construïts.

El Comtat, 25 d’octubre de 2007

Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat

Web: www.zona14.org

Email: zona14@benillup.com

temes_noticies: