NOTA DE PREMSA DE COMPROMÍS PEL TERRITORI
23 d’Octubre del 2007
EL CREIXEMENT URBÀ DESCONTROLAT PORTA AQUESTES CONSEQÜÈNCIES
DES DE COMPROMÍS PEL TERRITORI VENIM RECLAMANT UNA ORDENACIÓ SOSTENIBLE DEL TERRITORI QUE LIMITE L’EXPANSIÓ URBANA.
COMPROMÍS PEL TERRITORI considera com una de les principals causes de l’agreujament de les conseqüències de les passades precipitacions el creixement urbà descontrolat que multiplica el risc front a les inundacions.
Tot i considerar el caràcter extraordinari de les pluges de la passada setmana a la comarca de La Marina, cal dir que aquests episodis es repeteixen de manera cíclica.
No obstant poc s’ha fet en aquesta comarca per reduir els efectes d’aquestes riuades, ben al contrari, un factor determinant de la gravetat dels efectes de les riuades cal buscar-lo en l’acció humana.
- L’augment de l’escorrentia com a conseqüència de la pèrdua de permeabilitat del sòl causada per la desforestació, l’abandonament de l’agricultura i l’ocupació del sòl per a usos urbans i infraestructures.
- La presència d’edificacions o d’elements que fan un efecte barrera. Com ha ocorregut en aquest cas amb els ponts o altres construccions en la desembocadura dels barrancs.
- La urbanització en zones inundables. Al respecte l’informe de la Universitat d’Alacant conclou que “el risc d’inundacions en la província d’Alacant ha augmentat a causa de l’ocupació imprudent d’espais amb perill d’avinguda”.
Conegudes aquestes circumstàncies, COMPROMÍS PEL TERRITORI considera inacceptable l’actitud d’alguns representants públics d’atribuir, com a única causa, a la
vegetació dels llits dels barrancs, les conseqüències de la riuada, per a desviar així les seues responsabilitats per la construcció abusiva.
El que ha passat a la Marina pot passar a altres comarques valencianes on els factors abans esmentats es repeteixen igualment. Per exemple, a la Ribera on el 1999, la Direcció General d’Urbanisme ja assenyalava que el 24 % del nou sòl urbanitzable previst s’ubicava en àrees de risc d’inundacions. A causa de la multiplicació dels plans d’urbanisme dels darrers anys aquest percentatge ha augmentat substancialment.
L’Horta de València on les previsions d’urbanització en les riberes del Túria, des de Manises i Riba- roja fins a Pedralba, s’ha multiplicat els darrers anys fins a superar els 30 milions de metres quadrats. També podríem parlar de Torrevella, el Camp de Túria, La Plana de Castelló o la Safor. En els últims cinquanta anys el risc front a inundacions s’ha multiplicat enormement al nostre territori. El creixement urbà descontrolat porta aquestes conseqüències.
Des de COMPROMÍS PEL TERRITORI venim reclamant una ordenació sostenible del
territori que limite l’expansió urbanística. La demanda d’aquest instrument de planificació és ja un clam.
Una directiva europea sobre gestió de zones inundables ha entès que l’ordenació del territori és l’eina més eficaç per a evitar catàstrofes en el futur.
A més aquest darrer episodi ha demostrat que cal actualitzar els mapes de riscs d’inundacions.
De manera urgent cal executar una restauració forestal que rebaixaria fins a un 30% una crescuda del rius.
És necessari també el manteniment de l’agricultura que contribuiria igualment a reduir el risc d’inundacions.
www.compromispelterritori.org