Comença a Lleida la campanya '300 anys. Caminant cap al futur'

L'organitza la Federació Llull, formada per ACPV, l'OCB i Òmnium

La Federació Llull, formada per Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural, va engegar aquest dissabte a Lleida la campanya '300 anys. Caminant cap al futur', que commemora els 300 anys de la pèrdua de llibertats dels Països Catalans marcada per la derrota d'Almansa de 1707.

Enguany es fa el primer acte de la campanya, però és previst que se'n faci un cada any fins el 2014, seguint la cronologia de la Guerra de Successió.

Els actes han estat una visita històrica per les restes de la Lleida del 1707, un dinar de germanor, una marxa de cultura popular i l'acte central de la jornada que es farà a la Seu Vella, en què parlaren els presidents d'ACPV, l'OCB i Òmnium. A l'acte final també s'hi podrà veure un espectacle audiovisual i escoltar les actuacions musicals del Projecte d'Efak, de les Illes Balears; Pep Gimeno, del País Valencià; i l'Orfeó Lleidatà, de Catalunya. L’acte estarà presentat per l’historiador Oriol Junqueras. La Seu és l'últim lloc de Lleida que va caure als exèrcits borbònics l'11 de novembre de 1707.

Després de l'acte d'enguany a Lleida, Tortosa, Alacant, València, Girona, Mallorca i Vic acolliran cada any un acte semblant, dins el 2014, en que es farà l'últim acte a Barcelona. Amb la campanya la Federació Llull diu que vol commemorar, però que això no vol dir viure en el passat, sinó refermar la lluita per recuperar els nostres drets i construir un futur en llibertat, per avançar cap a la plenitud dels Països Catalans.

temes_noticies: