Joan Veny i Jaume Corbera a BCN

Presentació

CRÒNICA DE L'OBRA DEL DICCIONARI
a cura de Jaume Corbera

ESCRITS LINGÜÍSTICS MALLORQUINS
de Joan Veny

--------------------------------------------------------------------------------

Dijous dia 29 de novembre a les 19.30 a l'Espai Mallorca (C/ Carme, 55 - BARCELONA)

--------------------------------------------------------------------------------

L'Editorial Moll té la satisfacció d'aplegar en aquest acte dues obres fonamentals de la lingüística catalana contemporània. D'una banda, la Crònica de l'obra del diccionari, de Jaume Corbera, un llibre que conta la història del Diccionari Català-Valencià-Balear i presenta totes les persones que s'han pogut identificar com a col·laboradores, prenent com a font el Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana, especialment pel que fa a la secció "Crònica de l'Obra del Diccionari”.

Els texts aquí reunits expliquen com avancen els treballs del Diccionari, des del aixement de la Lletra de Convit fins a la notícia del començament del tom III.

De l'altra, Escrits lingüístics mallorquins, de Joan Veny, una obra que en complementa una d'anterior, Escriptura i oralitat a Mallorca (Moll, 2003), i que recull diversos treballs de l'autor sobre lexicografia, cultura popular, entorn natural i onomàstica, seguits de les semblances d’Antoni M. Alcover, Francesc de B. Moll, Aina Moll, Jaume Vidal Alcover, Damià Huguet i Josep Massot. Hi trobareu tot un ventall de temes a l'entorn bàsicament de la varietat mallorquina: les meravelles del portentós Diccionari Català-Valencià-Balear, una col·lecció de cançons populars,
comentaris sobre llibres relatius a costums de la pagesia, una breu història lingüística dels peixos de la nostra mar o l'estudi diacrònic de noms de lloc i de persona, antics i moderns. A cada treball traspua l'amor que l'autor sent per la terra, la cultura i la llengua de Mallorca.

I per a dues obres excel·lents, els millors presentadors possibles: Jaume Corbera ens parlarà d'Escrits lingüístics mallorquins, i Joan Veny ens comentarà Crònica de l'obra del diccionari, de manera que s'establirà entre tots dos autors un diàleg força interessant i enriquidor.

Joan Veny és membre de l'IEC, catedràtic de Dialectologia Catalana a la UB i president de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Jaume Corbera és Doctor en Filologia Catalana i professor de Dialectologia i Lexicografia Catalanes de la UIB.

temes_noticies: