Premis Joan Valls 2008

Mila Llorens i La Xafigà premis Joan Valls 2008

La mestra alcoiana Mila Llorens i el grup de dolçainers de Muro La Xafigà han estat premiats per Amics de Joan Valls, en l'apartat individual i en el d'entitats, per la seua contribució a la normalització ligüística del valencià. Els Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català van ser instituïts per l'associació alcoiana l'any 1995 i són de caràcter honorífic i s'atoga a persones i grups de l'Alcoià i el Comtat. Recordem que en
l'edició de 2007 van ser premiats el filòleg alcoià Josep Tormo i Colomina i la Coral Polifònica Alcoiana.

Mila Llorens és una mestra vinculada als moviments de renovació pedagògica i sindical des de fa més de trenta anys. Va crear una coordinadora d'escoles infantils d'Alcoi que organitzà cursos i seminaris per a l'ensenyament en valencià. Va dirigir en els seus inicis el Centre de Professors (antecedent de l'actual CEFIRE), on va deixar la seua llavor oberta i progressista. Militant del STEPV des de la fundació d'aquest sindicat, n'ha sigut representant comarcal i ha estat molt present en debats, articles i intervencions públiques i en mitjans de comunicació. En l'actualitat treballa en una escola de l'Alqueria d'Asnar, on continua la seua tasca pedagògica en favor de la llengua i la cultura dels valencians i un ensenyament públic i de qualitat.

Pel que fa a La Xafigà, el popular grup de dolçainers va iniciar la seua trajectòria fa vint-i-cinc anys. A hores d'ara la formació murera és un referent molt important de la música interpretada dolçaina, instrument que ha gràcies en bona part al treball de La Xafigà ha conegut un gran impuls en els darrers anys. Al Tall adaptà una de les seues creacions, Xavier el Coixo, i Xarxa Teatre ha fet servir la seua música en diversos espectacles. La Xafigà ha participat en el festival Tradicionarius, de Barcelona, i algun dels seus membres acompanya assíduament l'intèrpret basc Kepa Junquera. El grup ha instituït un certamen de composició per a dolçaina i percussió i ha actuat en diversos festivals internacionals. El seu repertoti es pot trobar en els 3 CDs que tenen enregistrats i en altres 12 en els quals han col·laborat. Avui són un grup de 23 membres que ha celebrat els seus 25 anys amb una gran varietat d'actes i l'edició d'una revista commemorativa.

Els guardonats rebran sengles escultures que l'artista alcoià Antoni Miró va crear per a l'ocasió durant la celebració del Sopar de Lliuraments que Amics de Joan Valls organitza per al dissabte 15 de març. En aquesta mateixa vetlada es farà pública l'obra guanyadora del XXVè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez, dotada amb 1.500 euros i publicada per l'editorial Denes-Edicions de la Guerra.

Un jurat integrat per Manuel Bellver, Vicent Berenguer, Gaspar Jaén i Urban, Josep Mir i Manel Rodríguez-Castelló determinarà el llibre premiat d'entre els tretze que enguany hi han concursat.

Els actes de celebració dels 25 anys del premi de poesia, sota l'epígraf “25 anys de poesia, 25 anys units per la paraula”, arrancaran el divendres 7 de març a les 20.00 h. amb la inauguració d'una exposició de Tomás Tapia on es repassa la trajectòria d'Amics
de Joan Valls, els seus premis i el treball desplegat durant aquests anys, a la galeria del Club d'Amics de la Unesco d'Alcoi. Continuarà amb l'exposició coordinada pel director de l'Arxiu i la Xarxa de Biblioteques Municipals d'Alcoi Josep Lluís Santonja anomenada
“Joan Valls i Jordà. Vida i obra d'un poeta”, amb una variada mostra de material fotgràfic i bibliogràfic del poeta d'Alcoi, i que tindrà lloc al Centre Cultural el dijous 13 de març a les 11.00 h.

El plat fort de la celebració dels 25 anys el constitueix el I Encontre de Poetes a Alcoi, que comptarà amb la presència de 32 autors del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears. Podem afirmar que durant aquests dies Alcoi esdevindrà capital de la poesia. El divendres 14 de març, a les 19.30 tindrà lloc la recepció oficial dels participants a l'Ajuntament. A les 23.00 del mateix dia, al Centre Cultural, hi ha organitzat un recital col·lectiu en homenatge a Joan Valls. Un altre recital, a la Glorieta, a les 12.00 del diumenge 16, en homenatge a Ovidi Montllor servirà de cloenda a l'Encontre de Poetes.

Hi serà presentada també l'antologia poètica Ponts de paraules, que arreplega textos de quaranta poetes i que ha estat editada per Amics de Joan Valls per commemorar el seu vinticinquè aniversari.

amicsdjoanvalls@ono.com
http://amicsdejoanvalls.blogspot.com

Mila Llorens: 966500682

Rafael Climent Satorre (La Xafigà): 965530691

temes_noticies: