"El documental" emet divendres "Retorn a la terra lliure"

A "Retorn a la terra lliure", joves d'avui entrevisten joves d'ahir per saber què els va portar fins a la lluita armada.

Aquest divendres "El documental" estrena "Retorn a la terra lliure", una coproducció de Televisió de Catalunya amb La Lupa Produccions, Mallerich Paco Poch i La Quimera Editora Audiovisual, amb la col·laboració de l'ICIC (Institut Català de les Indústries Culturals) i dirigida per Oriol Gispert, Marc Balfagón, Jordi Sanglas i Marc Parramon.

L'any 1979, en plena Transició espanyola a la democràcia, l'organització armada Terra Lliure va començar les seves accions. La presentació oficial es va fer a través d'uns fulls volants durant un acte en defensa de la llengua i la cultura catalana al Camp Nou el 1981. Des d'aquell moment i fins a la seva dissolució definitiva l'any 1995, Terra Lliure va realitzar 200 atemptats, va provocar desenes de ferits i cinc morts, quatre dels quals eren militants de la pròpia organització, mentre preparaven accions. Van passar a la història com els perdedors de la Transició espanyola, juntament amb els anarquistes.

En paraules dels realitzadors del documental: "Nosaltres, els autors d'aquest documental, vam néixer quan aquesta organització armada va començar a actuar. Quan es va dissoldre teníem quinze anys. Ara hem volgut saber qui eren aquells joves que van decidir canviar la història del país mitjançant les armes. Hem parlat abastament amb cinc dels fundadors, ideòlegs i militants actius d'aquella organització: Carles Sastre, Josep Serra "Cala", Carles Benítez, Quim Pelegrí i Carles Castellanos. El documental té l'exclusivitat d'entrevistar per primera vegada Quim Pelegrí, que va estar present en dues de les primeres accions en les que dos militants van morir al seu costat. Hem volgut saber què pensaven llavors i què pensen ara".

Joves d'ahir preguntats per joves d'avui. Dues generacions buscant respostes. I trobant-les.

Fitxa tècnica:
Direcció: Oriol Gispert, Marc Balfagón, Jordi Sanglas i Marc Parramon; Imatge: Oriol Gispert, Marc Balfagón, Jordi Sanglas i Marc Parramon amb la col·laboració de Pep Sancho i Lluís Jené; So directe: Amanda Villavieja i Manu Robles; Muntatge i disseny gràfic: Arthur Cane Inc.; Música: Nisei; Narració: Xavier Muixí; Producció executiva TVC: Jordi Ambròs.

temes_noticies: