Activitats al Casal Popular de Castelló

Divendres 11 d´Abril (20h): Exposició + Recital Poètic (+ picadeta) al Casal Popular

"70 ANYS DE L'ARRIBADA DEL FRANQUISME ALS PAÏSOS CATALANS"

Presentació:
El mes d'abril de 1938 va ser un dels més "negres" de la guerra: com sol dir-se, va ser "el principi del final"… Si l'any havia començat amb un cert optimisme i la conquesta de Terol encara permetia fer-se algunes esperances, ara –amb la fulgurant pèrdua d'Aragó– s'havia manifestat una diferència de mitjans tan abismal(1) que, a pesar de les reiterades torpeses del "generalito", el fatal desenllaç semblava inevitable.

Abril de 1938 va ser, també, quan el franquisme va clavar les seues urpes directament sobre la nostra terra(2): el dia 3 ocupava Lleida i el 15, Vinaròs… arribant al Mediterrani i partint en dos els Països Catalans, i la resta del territori republicà.

70 anys després, no es tracta d'agitar demagògicament els fantasmes de la "guerra civil"; però, ja que encara estem patint-ne les conseqüències (penseu, si no, en la no-devolució del patrimoni històric, els "papers de Salamanca" o la insuficient Llei de Memòria Històrica… per no parlar de la monarquia, la Conferència Episcopal o l'article 8é. de la "sacrosanta" Constitució espanyola), des de l'assemblea comarcal d'Endavat-OSAN han pensat que aquest era un bon moment per a tocar el tema(3) i, ja que han tingut accés a una col·lecció d'exemplars del diari "La Vanguardia" originals de l'època, han decidit muntar una exposició amb les espectaculars portades.

L'exposició, que romandrà durant tot el mes al Casal Popular de Castelló (C/d'Amunt, 167), la inauguraran el pròxim divendres, 11 d'abril, a les 20 hores, amb un "brindis revolucionari" i amb un interessantíssim recital de "cançons de lluita": us esperem!

FEIXISME, NI ACÍ NI ENLLOC! PER CASTELLÓ, NO PASSARAN!!

(1) Mentre l'Exèrcit Popular republicà, víctima de la cruel No-Intervenció, no tenia ni fusells per a tots els soldats ni bales per a tots els fusells (Hugh Thomas, pàgina 857), els facciosos continuaven disposant lliurement dels inesgotables recursos proporcionats per la "internacional feixista".

(2) Sobre els Països Catalans "peninsulars", és clar… perquè Mallorca ja portava 20 mesos essent "colònia" del feixisme italià.

(3) No és que siguem massoquistes i tinguem afició a "celebrar derrotes"; però ens cal "aprendre la lliçó del passat" i, així, a la pròxima ens estalviarem de cometre les mateixes errades… Com va dir el mestre Fuster, "el record de la derrota ens obliga a la victòria".

Castelló, abril de 2008 / Assemblea Comarcal d'Endavant-OSAN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
El diumenge 27 d'abril és farà la Trobada de l'Escola Valenciana - Festa per la Llengua 2008 (de la Plana Alta i Baixa) amb el lema "El valencià és futur" a Benicàssim (Plana Alta).

Tota l'extensa programació d'aquest i d'altres dies la podeu consultar ací Si voleu assistir a la (massiva) Festa per la Llengua com a col·lectiu i muntar paradeta, adreceu-vos a castello@fev.org per comunicar-ho.

Casal Popular de Castelló
c/ d'Amunt, 167
12001 - Castelló de la Plana
(La Plana Alta - Països Catalans)
casalpopular@moviments.net
http://laplana.indymedia.org

temes_noticies: