Més de vint entitats vinculades a la immigració organitzen l’acte «El català, llengua comuna», durant la diada de Sant Jordi

La Plataforma per la Llengua i 22 associacions de persones immigrades i organitzacions de suport a les poblacions immigrades tornaran a celebrar un any més la diada de Sant Jordi amb l'acte «El català, llengua comuna». Es tracta d'una jornada que té com a objectiu destacar el català com a element d'inclusió de les persones nouvingudes i com a eina que contribueix a la cohesió social. La cita serà el pròxim 23 d'abril a partir a les 11 del matí i fins a les 10 de la nit. L'acte, que se celebra per quart any consecutiu, canvia provisionalment d'emplaçament: tindrà lloc al Moll de les Drassanes de Barcelona (al final de la Rambla, davant del monument de Colom). L'acte inclourà tallers, actuacions, d'entre les quals destaca l'espectacle de Miquel Gil i l'Orquestra Àrab de Barcelona, i lectures del manifest «El català, llengua comuna», que enguany ha prologat l'escriptora Najat El Hachmi.

«El català, llengua comuna» és, una vegada més, el lema sota el qual s'apleguen les diferents activitats que es duran a terme durant la diada. Es tracta d'una divisa que resumeix molt bé la filosofia amb la qual les entitats organitzadores han concebut la celebració del Sant Jordi: la nostra realitat sociolingüística és la d'un país multilingüe, en el qual es parlen més de 250 llengües; en aquest context de diversitat lingüística, el català és la llengua que ens uneix a tots i a totes, és l'idioma amb el qual volem construir la societat i que tothom pot compartir, per això volem que sigui la llengua comuna.

Amb la celebració d'aquest acte, la Plataforma per la Llengua, que és l'organització encarregada de dinamitzar aquesta xarxa associativa, pretén afavorir l'intercanvi i la relació entre nous i vells catalans, amb la intenció de facilitar la incorporació de les persones nouvingudes a la societat d'acollida i d'incentivar les relacions interculturals.

Pel que fa a les diverses associacions que participen en l'organització de l'acte, n'hi ha de tot tipus. Principalment es tracta d'entitats de persones immigrades que ja fa uns anys van acceptar l'oferiment de la Plataforma per la Llengua de participar activament a una festa amb tanta significació per a la societat catalana. Aquestes entitat han vist que sumar-se a les celebracions del Sant Jordi és una bona manera de donar-se a conèixer i de transmetre la voluntat que té la comunitat que representen de participar en projectes compartits. Així mateix, volen reivindicar l'ús del català com a signe visible d'identificació amb la societat catalana i en destaquen el paper que juga com a instrument que contribueix a la inclusió social.

Entre les activitats que s'han programat per aquest any destaca la participació, cap a les 7 del vespre, del cantautor valencià Miquel Gil i de l'Orquestra Àrab de Barcelona, que ens oferiran conjuntament un espectacle de sabor 100% mediterrani. També comptarem amb una bona mostra de cultures d'arreu, amb l'espectacle de música i dansa africanes del grup Akliso, l'exhibició de dansa boliviana que ens oferirà Tinkuna o el concert coral de Voces y Música para la Integración. En tots aquests espectacles el català hi jugarà un paper destacat.

Per altra banda, comptarem també, cap a quarts de 6, amb el sorprenent espectacle «La rumba amaziga ja és aquí!». Com a cloenda tindrem el privilegi de fruir de la dansa bhangra, un ball que va néixer al Panjab en temps antics i que ha popularitzat el cinema indi, el qual no s'ha pogut resistir a la seva alegria i la seva vitalitat. La presentació de l'acte anirà a càrrec dels actors Jaskaran Santino «Brady» i Menh Wai Trinh.
Durant el matí hi haurà tallers de llengües i de manualitats, s'explicaran contes bolivians i al mig del recinte s'organitzaran partides de Scrabble, a partir d'un taulell gegant amb què podrà jugar tothom qui en tingui ganes.

Paral·lelament a aquestes activitats hi haurà la presentació del manifest «El català, llengua comuna», que les entitats organitzadores han escrit per a l'ocasió i que enguany ha estat prologat per l'escriptora Najat El Hachmi. Es tracta d'un manifest que vol destacar el paper del català com a eina d'inclusió i de cohesió socials i amb el qual es demana a la societat catalana que faci del català la llengua d'acollida. Com aconseguir-ho? Ben fàcil, simplement utitilitzant el català com a llengua de relació amb les persones nouvingudes i recordant als poders públics que tenen l'obligació d'establir les mesures necessàries per facilitar l'exercici del dret d'usar el català als qui vénen a viure a casa nostra.

Les entitats que coorganitzen l'acte i que signen el manifest són les següents: Asociación de Mujeres Ecuato-guineanas E'Waiso Ipola, Asociación de Profesionales Bolivianos en Barcelona (APBB), Associació Catalana de Residents Senegalesos, Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN), Associació d'Estudiants i Investigadors Xinesos de Catalunya, Associació de Dones Amazigues Tamettut, Associació de Tallers Afrocatalans (ATAC), Associació de Treballadors Pakistanesos, Associació de Treballadors Immigrants i Marroquins de Catalunya (ATIMCA), Centre Cultural Islàmic Camí de la Pau, Centro Boliviano-Catalán, Comunitat Palestina de Catalunya, Cornellà Sense Fronteres (membre del grup Agraw Amazic N Katalunya), El Mirador dels Immigrants, Els Altres Andalusos, Espazo Galego dos Països Catalans, Federació d'Associacions Americanes de Catalunya (FASAMCAT), Federació d'Entitats Bolivianes a Catalunya (Fedebol), Federación de Entidades Ecuatorianas en Catalunya (FEECAT), Llactacarú (Asociación de Inmigrantes Ecuatorianos en Catalunya para la Solidaridad y la Cooperación), Plataforma per la Llengua, Rede.cat i Veu Pròpia.

L'acte compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya (la Secretaria per a la Immigració del Departament d'Acció Social i Ciutadania, el Departament de Governació i Administracions Públiques, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i la Secretaria de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència), i de l'Ajuntament de Barcelona (regidoria de Drets Civils), i amb el patrocini d'Abacus Cooperativa, a més del suport de diversos mitjans de comunicació.

"El català, llengua comuna"

Dia: dimecres 23 d'abril de 2008, diada de Sant Jordi

Lloc: Moll de les Drassanes de Barcelona (al final de la Rambla, davant del monument de Colom)

Horari: matí i tarda

temes_noticies: