València i la seua horta

Extret del recull de premsa de la primera quinzena del mes de mai de Compromís pel Territori

VICENT ÁLVAREZ* Al cap i casal s'ha encetat un procés de revisió del pla general d'ordenació urbana, sembla que ens trobem al tràmit legal d'exposició i ale.legacions, el qual al meu parer, és un estadi curt, insuficient i amb moltes limitacions davant d'una ocasió de gran transcendència per a tot el nostre territori. El pla general condicionarà no sols el futur de la ciutat sinó de gran part d'una àmplia comarca, i sobre tot, al conjunt del territori valencià, puix afecta a un dels elements més definidors com és i l'horta.

València ha vingut devorant horta, un territori construït durant segles, amb uns continguts culturals, paisatgístics, agraris i mediambientals, de gran rellevància. Les opcions urbanístiques no poden, doncs, quedar limitades a una visió localista, de campanar, més aviat cal una visió metropolitana. No fa gaire tenia ocasió de llegir uns treballs de Miguel del Rey. Aquest arquitecte venia a plantejar el paper de l'horta, envers el disseny d'una nova metròpoli valenciana en tant que «espai estructurant del territori. Com espai agrari, parc periurbà, pulmó nord i oest de la metrolopoli, espai cultural, lúdic, paisatge obert».

Doncs reflexions com aquesta, deurien servir de base per fer un debat ciutadà ample. Hem escoltat algunes opinions, molt situades en la crítica a continguts del pla, el qual preveu -segons hem escoltat- requalificar zones d'horta i fer-les edificables.
També resulta un tant cridaner veure l'asintonia entre normes autonòmiques i proposta municipal que ens ocupa. La llei urbanística valenciana volia ser una eina per una política urbanística sostenible. La llei d'ordenació i protecció del paisatge de 2004, al seu article 22, s'ocupava de l'horta, qualificant-la com espai d'acreditats valors ambientals, històrics i culturals, apostant per la seua recuperació. Raó per la qual es creava la figura del pla d'acció territorial de protecció de l'horta.

El que he manifestat ens porta a interrogar-nos com és possible que un pla local es redacte abans del pla especial de protecció, quant aquest darrer deu ser l'instrument que marque les prioritats respecte de l'horta. Allò que tindria més lògica, seria que el Govern valencià aprovara el pla de protecció de l'horta, i que a partir d´aquest l'ajuntament de València fera el seu pla d'ordeneració de conformitat amb els superiors criteris.

Estem, aleshores davant d'un nou cas de anar per la via equivocada, diríem que, estan col•locant el carro abans que els cavalls. Unes formalitats legals, cas de les al•legacions, no poden suplir aquesta deficiència de partida, seria, doncs, més oportú obrir un període de debat, propostes i reflexió supramunicipal. Tanmateix, el Govern valencià deuria fer els seu deures, incomplint des de l'any 2004, data en que fou aprovada la llei d'ordenació i protecció del paisatge.

*Advocat. Membre del Consell Valencià de Cultura.

temes_noticies: