Sobre l'aigua i el consum

genteta,
vos enganxe un article interessant amb moltes dades (tantes que maregen) sobre el que implica comprar ampolles d'aigua embotellada, i per extensió qualsevol cosa de plàstic. Ho deia pensant en la possiblitat de servir la beguda en gots reciclables quan tornem a fer algun acte amb barra.
(era en castellà i està passat pel traductor, segurament trobareu errades). *Posteriorment corregit per Àlia i Jero.

DENUNCIA | INFORME EN TEMPS DE SEQUERA

Alerta: L'aigua que consumeix el plàstic

Un professor demostra en les seues classes: per a fabricar una ampolla d'un litre, es gasten 80.

GLORIA VILLORIA

El ministre britànic, Phil Woolas, va publicar diumenge passat en The Mail on Sunday un article sobre el balafiament d'aigua en el qual, entre altres coses, deia: 'En el procés de producció, es requereixen set litres d'aigua per a fabricar una simple ampolla de litre de plàstic. I moltes de les ampolles acaben en els nostres rius i canals, creant una versió en miniatura de la voràgine d'ampolles i altres residus plàstics que s'arremolinen en els nostres grans oceans'. Per a espantar? Doncs sembla que es queda curt. La seua equació, set litres per a una ampolla d'un, empal·lideix enfront de les quals duu temps contant als seus alumnes un docent espanyol: per a fabricar un got de 15 mil·lilitres, assegura, fan falta 10 litres d'aigua. Per a una ampolla d'un litre, 80; per a embolicar en plàstic un entrepà, vuit litres... i així fins al vertigen. Els seus alumnes li escolten diàriament. 'A veure, xics, anem a pesar els envasos de plàstic que heu portat per a l'esbarjo'. Així comença José Luis Garrido, professor de Biologia en l'IES Carrús d'Elx, el seu habitual experiment de conscienciació ecològica. Ho repeteix any rere any als seus alumnes de batxillerat que, després de veure els resultats, obrin la boca fins al sòl. 'Molt bé, Fulanet, el paper transparent que utilitzes per a embolicar l'entrepà pesa tres grams. Així que, si tenim en compte que per a fabricar un quilo de qualsevol envàs plàstic es requereixen 2.000 litres d'aigua, has deixat a la naturalesa sense sis litres només per a portar l'entrepà'.

Aqueixa és la seua didàctica: ensenyar als xiquets amb pràctiques quotidianes i experiències properes, com, per exemple, un típic berenar d'aniversari escolar, gaudida pels xavals, organitzada i patida pels pares: 'Així el meu missatge arriba a tots els membres de la família', comenta. Més enllà de la bullícia, els riures, els regals, el confeti i les veles, semblant celebració de la vida pot arribar a ser, i és quasi sempre, una tragèdia ambiental si no es fa adequadament. Posem, per exemple, que assisteixen vuit convidats al natalici del seu fill; en total: nou persones amb l'homenatjat. Comença la llista del desastre: nou gots de plàstic (90 litres d'aigua: 10 per a l'elaboració de cadascun); un plat de plàstic per a cada convidat més sis per a distribuir el menjar al llarg de la taula (15 plats, a 18 litres d'aigua per plat: 270 litres); coberts de plàstic, a dos per cap: 18 (108 litres d'aigua). En total i com a mínim, ja que no s'inclouen els envasos de refrescs i menjar, 486 litres d'aigua malgastats, ignorats, ximplement malgastats, que podrien haver-se estalviat substituint el plàstic per gots de vidre, plats de porcellana i coberts d'acer inoxidable, que, per cert, planteja José Luis com una alternativa molt recomanable a la coneguda i omnipresent ampolleta de plàstic: 'Els termos d'acer tenen una vida quasi infinita, són irrompibles i preserven l'aigua de la llum, a més de mantenir-la en perfecte estat i fresqueta. Jo entenc que la gent no vulga tornar al càntir o es negue a dur en la bossa ampolles de vidre. Per això, l'acer és el millor'.

Fa uns mesos i en vista de que 'les noves generacions, que han viscut sempre en l'opulència, s'han oblidat del significat i la importància de l'estalvi', José Luis va publicar un article en la revista de l'institut, on denunciava la monstruosa despesa d'aigua que genera la indústria del plàstic -per cert, una de les quals més diners i beneficis mou en tot el món-, intentant pal·liar el, segons el professor, vergonyós silenci mediàtic que, ni tan sols en el temps del canvi climàtic, es preocupa per aquest tema: 'La cosa està molt clara -assegura-. A ningú li interessa que la gent sàpia. Hi ha multitud d'interessos econòmics en joc: d'una banda, el de les petrolieres (només a Espanya, es consumeixen més de 330.000 barrils per a la fabricació d'ampolles d'aigua) i per un altre, el de les marques d'aigua embotellada, que fomenten la moda creixent (en la dècada dels 70, s'ingerien 1.000 milions de litres d'aigua a l'any en el món; avui, la xifra ha augmentat fins als 155.000) de beure aigua mineral, que suposadament és més sana'.

I no li falta raó: l'aigua embotellada deixa en ocasions molt a desitjar, fins al punt que en certes zones geogràfiques seria molt més saludable consumir-la de l'aixeta. Segons el prestigiós científic alemany William Shotyk -i tal com ja va publicar Crònica al març de 2006- els envasos de plàstic no només contenen aigua i refrescs, sinó també nivells excessius d'antimoni, un metall altament nociu per a la salut que a poc a poc es va barrejant amb el líquid provocant després de la seua ingesta vòmits i desajustaments en el sistema nerviós, entre altres trastorns per a la salut.

Espanya és el quart país consumidor d'aigua mineral (les xifres s'han incrementat en un 80% en l'última dècada) i el novè productor d'aigua embotellada a Europa, fins a arribar a una mitjana actual d'uns 170 litres per habitant i any. No obstant això, és molt el que els consumidors desconeixen; per exemple, que les tres quartes parts de les ampolles disponibles en el mercat contenen simple i planament aigua de l'aixeta purificada i a la qual s'arriben a afegir certs elements per a poder etiquetar-la com mineral.

Tampoc sap el consumidor mitjà que només el 3% de l'aigua existent en el planeta és aigua dolça; és a dir, apta per al consum, pel que, si es requereixen 2.000 litres per a fabricar un quilo de plàstic (40 litres van només en una ampolla d'un terç de litre), cada espanyol malbarata indirectament 13.600 litres d'una aigua que, després del procés de fabricació de les ampolles, queda pràcticament inservible.

NO NOMÉS EMBOTELLADA

Però a totes aquestes xifres vertiginoses caldria afegir moltes més, perquè no només d'aigua embotellada viu l'home. Des que ens alcem i fins que ens fiquem al llit, el nostre consum de plàstic és irracional i, molt sovint, frívol i innecessari: el plàstic està present en el tetra brick de llet, en l'embalatge del pa de motle per a la torrada, en els articles d'higiene (ampolles de xampú i gel, cosmètics, raspall de dents ), en els penjarobes de les quals pengem la roba, etc.És a dir, cada dia i abans d'eixir de casa, fem un flac favor a la naturalesa i ens ho fem per tant a nosaltres mateixos, que depenem de l'aigua com font essencial de vida. Però deixant a un costat els motius ecològics i agarrant-nos a la butxaca, l'aigua mineral constitueix una nova aberració quant al preu: 100 metres cúbics d'aigua de l'aixeta costen tant com un litre i mig d'aigua embotellada. Amb tot i encara que Espanya siga un dels països europeus amb el preu més baix d'aigua domèstica, sembla que les estratègies de màrqueting han fet més efecte en la població que el preu d'or al que ens venen un aigua d'altra banda molt similar a la qual utilitzem en la dutxa o per a rentar els plats.

No obstant això, no està tot perdut, no de moment. José Luis intenta curs després de curs acadèmic conscienciar als seus alumnes en l'estalvi de recursos naturals per a crear una bola de neu en la qual aquests consciencien als seus pares i amics que, al seu torn, conscienciaran a uns altres convertint-se en el que amb orgull li agrada cridar 'professors ambientals'. Així, els proposa formes eficients i senzilles per a evitar al màxim el consum de plàstic. Entre elles, alguna cosa tan fàcil com substituir el film transparent de l'entrepà per un tovalló de paper 'amb la qual cosa a més poden després netejar-se la cara i, per tant, donar-li un nou ús per a a continuació dipositar-la en el contenidor verd de reciclat. El paper, per descomptat no és la panacea: per a la producció d'un quilo s'usen 250 litres d'aigua, que també és una xifra esborronadora, però ni des de lluny tan salvatge i aclaparant com la del plàstic, que gasta vuit vegades més del líquid element'.

A dia d'avui, els embassaments d'Espanya estan al 44% de capacitat: un 14% menys que en 2007. En la costa llevantina, la situació és agònica: no depassen el 21%. A més, les qualitats de l'aigua en aquesta i altres zones del país deixen molt a desitjar: són aigües dures, amb excés de calç i, prop del mar, aigües generalment dessalades, el que els confereix un sabor poc agradable per als paladars. Precisament és la qualitat de l'aigua el que més ens impulsa al consum de l'embotellada. Per això, José Luis proposa a les administracions públiques fer fortes inversions en el sanejament de canonades, depuradores i altres infraestructures hídricques.

En 2007, l'ajuntament de Nova York va impulsar una campanya a favor del consum d'aigua de l'aixeta. Aqueix mateix any, el consistori de San Francisco va prohibir a les institucions públiques comprar aigua embotellada i a Sant Sebastià va repartir pitxers per a aigua en els establiments hotelers de la ciutat, amb el lema 'L'aigua? En pitxer, naturalment!'. La setmana passada, el Ministeri de Mediambient britànic va iniciar una campanya donada per un documental que emetrà demà la BBC sota el títol Aigua embotellada, qui la necessita?, en el qual s'afirma, per exemple, que la producció d'un litre d'aigua Evian o Volvic genera 600 vegades més CO2 que l'aigua de l'aixeta. Mentrestant, José Luis emprèn de setembre a juny la seua modesta campanya entre els quals passen per la seua aula. Els seus comptes de l'aigua.

Per a fabricar un plat gran es necessiten

6 litres d'aigua

Per a fabricar l'embalatge d'un entrepà es necessiten

8 litres d'aigua

Per a fabricar un got de 150 ml. es necessiten

10 litres d'aigua

Per a fabricar una ampolla de 330 cl. es necessiten

40 litres d'aigua

Per a fabricar una ampolla d'un litre es necessiten

80 litres d'aigua

Per a fabricar una ampolla de cinc litres es necessiten

350 litres d'aigua

Forums: 
imatge de ferran
Submitted by ferran on Dv, 23/05/2008 - 15:51

vinga va, animaré el debat, que la cosa està paradeta.

Imagineu-vos que l'ampolla d'aigua és de la marca Aquarel, que pertany a l'ínclita NESTLÉ. S'animeu a rajar ara sobre el consum de plàstic? jajajajaja

imatge de rabalimu
Submitted by rabalimu on Dll, 26/05/2008 - 13:21

El cas és que tots patim per aquest mal tràngol de beure aigua de l'aixeta, veritat?

A banda, els problemes que suposa beure aigua embotellada: transport, residus i fins i tot un sabor que de vegades no acaba de convèncer.

Què fer?

Jo m'he passat a la Britta, sí ja ho sé, viva el mal viva el capital. Però què podia fer? Amb una família nombrosa a casa i amb l'aval de la UAB jo crec que ja hi ha uns quants motius per deixar de fer servir el plàstic a tot arreu, no? D'acord que fa una mica de gust, i que si tens la tensió alta no és massa bona, però? no tenim solucions ideals, almenys per ara...continuem buscant.

Per descomptat estic totalment d'acord en fer gots amb el logotip de l'EPV i fer això que tant bé fan els catalans, comprar-los i després retornar els diners a la gent que et torna al got, no? Em sembla una ideia de fàbula...

Bé, boicot a Nestlé, a Nike, i a tot allò que siga símbol de l'explotació i de fer-nos sentir encara més terroristes del que som davant del món.

Obediència és seguretat

Jo, perdoneu però no beuré aigua de l'aixeta al meu barri, simplement perquè no està bona.

Pel que fa als gots, ja en vam fer i en tenim encara pel local de fet. La única cosa que s'haurà de fer és demanar-los quan siga el moment (fins i tot ara és bon moment).

Salut!

personalment, des que vaig descobrir l'aigua filtrada a casa, pense que és el millor que es pot fer en estos moments pel tema. Hi ha màquines a partir de 250 euros que van superbé, i pensa que econòmicament ho amortitzes en un any, no has de carregar del super, no contribueixes a l'explotació dels aqüifers, el la contaminació que implica el transport als supers, no consumeixes plàstic, jo ho veig així...

hola a totes, per si vos interessa a la seu de Caja Madrid a Pç, Catalunya hi ha un exposició sobre l'aigua, el seu consum, distribució...i per acabar el recorregut hi ha unes fotos en 3D de lo més i damunt és gratuïta.
Salut, ens veiem