tens un racó dalt del món, bloc de Jesús M. Tibau

Subscribe to tens un racó dalt del món, bloc de Jesús M. Tibau feed
el bloc de l'escriptor Jesús M. Tibau, amb comentaris de llibres, desdefinicions, jocs literaris, nanocontes, lectures, emocions i reflexions més o menys improvisades
Actualitzat: fa 44 min 31 seg

The magnificent Ambersons, d'Orson Wells

fa 3 hores 49 min

Un nou fragment De pel·lícula. Aquest cop, The magnificent Ambersons, d'Orson Wells.
.
-Per què no aprèn coses útils?
-A què li diu útil?
-A alguna cosa que li serveixi als seus negocis o a la seva professió.
-No penso posar-me en negocis ni dedicar-me a cap professió.
-Per què no?
-Fixi's en tots. Quina bonica carrera per a un home, veritat? Advocat, banquer, polític... I jo em pregunto, què en treuen, de la vida? Què coneixen de la realitat? On es dirigeixen?
-I a vostè, què li agradaria ser?
-Amo d'un iot.
Categories: literatura

El Príncep Daurat i la Pedra Sagrada, d’Armando Vericat Climent

Dg, 19/01/2020 - 07:44


El PríncepDaurat i la Pedra Sagrada, d’Armando Vericat Climent OnadaEdicions, 2019SinopsiEl tenebrós Agror, tirà del Regne de la Foscor, convoca els seus exèrcits invencibles per conquerir els territoris veïns i convertir-se en el Rei de Reis. Mentrestant, Bernat, el jove hereu del Regne de la Llum, aconsegueix fugir de la seua gàbia d’or per iniciar un llarg viatge pel seu reialme a la recerca de la Pedra Sagrada, un amulet que escull el Rei de Reis i que pot alliberar-los de l’amenaça de l’exèrcit de la Foscor. Per aconseguir aquest difícil encàrrec comptarà amb l’ajuda dels seus amics inseparables, Mateu i Dolça, i del poder màgic del mestre Mardal. Pigmeus, taxidermistes i dones girafa seran testimonis del camí que els conduirà fins a la Muntanya Sagrada, un trajecte ple de perills que els durà a les portes de la mort i de l’amor. A qui triarà finalment la Pedra Sagrada? Qui es convertirà en el Rei de Reis?
Categories: literatura

pegar un bac

Ds, 18/01/2020 - 17:28
Utilitzeu expressió "pegar un bac" com a sinònim de caure? D'on sou?
.
resultat de la consulta a facebook i a twitter.
Categories: literatura

Indecisos entre els dos blaus

Dv, 17/01/2020 - 07:44

Indecisos entre els dos blauss'inclinen.El pes dels dies i l'oreig del maracompanyen llur viatge..Dibuix de Carme Rosanas.
Categories: literatura

El sol tebi amansa el seu caliu

Dj, 16/01/2020 - 07:43

El sol tebi amansa el seu caliu i aviat pintarà de colors el vespre, tot just abans de la foscor. Torno a casa cansat i m'enlluernen els records. Línia contínua a la carretera; no puc avançar fins passat el revolt.
Categories: literatura

diLLUMs d'arts al Forn, trobada de gener

Dc, 15/01/2020 - 07:4513 de gener de 2020. Primera trobada mensual de l’any dels diLLUMs d’arts al Forn, al Forn de la Canonja de Tortosa.Gent de totes les Terres de l’Ebre, i més enllà, la majoria assidus assistents, i sempre de nous, ens trobem per a compartir passió per la cultura de forma lúdica, oberta, i amb bon menjar, beure i alegria al mig. Moltes activitats: Sisco Lahosa ens proposa la lectura de dos articles: la crònica que li van fer en motiu de la roda de premsa, després de donar-li el premi Cervantes (Diari Ara del 15/XI/2019, pàgines 32 i 33), així com un article d'opinió signat per Montserrat Tura, al mateix diari en data 22/XI/2019 , "El meu JoanMargarit".Continuant la secció dedicada a la música, Joaquim Vilagrassa ens parla d’El cant dels ocells, que després interpreta amb el seu saxofon.Joan Maria Romaní ens convida a la festa de Sant Antoni del Mas de Barberans, del proper 18 de gener.Jesús M. Tibau llegeix un fragment del llibre La salvatge, en homenatge a l’escriptora Isabel-Clara Simó, el dia de la seva defunció.Susanna Abella, de la PDA, ens informa del cicle de conferències “Ebre, canvi climàtic i gestió de recursos”, que tindrà lloc a la Cambra de Comerç de Tortosa durant tot l’any. La propera xerrada serà el  16 de gener.Ricardo Gascón ens parla de l’acte Numen, veus d’Ilercavònia, espectacle realitzat per Valer Gisbert, que tindrà lloc el 2 de febrer, com a reconeixement de les persones i entitats ebrenques que han rebut premis culturals durant el 2019. Ricardo també ens parla de la pel·lícula La innocència, realitzada per la traiguerina Lucia Alemany, nominada a diversos premis Gaudí.Rossend Bonàs ens porta un nou exemplar de la revista Quaderns de l’Ebre, editada per l’Institut Cristòfol Despuig, amb interessants articles, com ara una nova traducció directament de l’àrab d’un poema d’Abu Bakr, que recita Montse Boldú. Viqui Almuni ens comenta l’article que dedica a parlar del paper de les dones a la Catedral de Tortosa.Joan Josep Segarra i Eduardo Margaretto ens reciten poemes del llibre Poemas en papel de arroz, de Jon Gras, que es presentarà a La 2 de Viladrich de Tortosa, l’1 de febrer a les 12 h.Miquel Martínez ens parla de la recent creada Associació Call Tortosí, i ens convida, juntament amb el seu autor, Manuel Gómez, a la presentació del llibre Qohelete del Antiguo Testamento. I com sempre, després de Reis, regals per a tothom.I acabem com sempre amb jotes escrites per Màrius Pont, cantades per Ernest Redó, Montse Boldú i Xavier Aragó, acompanyades a la guitarra per Manuel Vizcarro.Més imatges en aquest enllaç.


Categories: literatura

OCTAVI OBÈLIX

Dm, 14/01/2020 - 07:38

Un nou article a la Marfanta:OCTAVI OBÈLIXEn un racó de la Gàl·lia, hi ha un poble que es resisteix a l’Imperi Romà, gràcies a una poció màgica que es prenen de forma puntual, en cas de necessitat, i que els atorga una força extraordinària. Però a un dels seus habitants, Obèlix, no li cal prendre’n mai, perquè va caure de petit a la marmita de la poció, i la seva energia és inesgotable.Fa anys que defineixo Octavi Serret, de Vall-de-roures, com l’Obèlix dels llibreters. Qui l’ha tractat alguna vegada, m’entendrà perfectament.És difícil no caure seduït pel seu dinamisme, no deixar-se hipnotitzar per la velocitat amb què t’explica els seixanta-quatre projectes que porta entre mans, mentre ven una dotzena de llibres, tres bolígrafs de diversos colors, la revista que sap que tant t’agrada i li recorda a una altre client que ha arribat el suplement dominical que va reservar, alhora que contesta el telèfon i fa una fotografia de grup al costat d’un autor que dedica exemplars a lectors que encara no saben que els compraran i que, en pocs segons, penjarà a les xarxes. Però la seva activitat no es limitava a l’àmbit de la llibreria, sinó que  organitzava varietat d’activitats, trobades, xerrades, i l’impuls editorial de diversos llibres col·lectius. Octavi mima els seus autors, els truca per telèfon de tant en tant, i la seva prioritat no era fer presentacions, sinó reservar-los lloc al mític tamboret a dos pams de la caixa registradora, rere un pila de libres que gota a gota anava minvant. Jo el vaig conèixer gràcies a l’impuls de la Fira del Llibre Ebrenc, l’inici de moltes coses, que tingué l’encert d’atraure aquest intrèpid llibreter a Móra d’Ebre, tot i la seva ubicació a la comarca aragonesa del Matarranya, o precisament per això. Sempre recordaré la impressió que em va causar arribar per primera vegada a la llibreria Serret i veure l’aparador farcit de llibres ebrencs, inclosos els meus (en aquells anys era estrany aquest fet que hauria de semblar normal i, encara avui, moltes anomenades llibreries de les Terres de l’Ebre continuen sense fer-ho). I no tan sols a l’aparador, sinó al taulell principal, tot just entrar a la llibreria, a la seva vora, per tal de recomanar-los a la clientela de manera insistent. Tot just entrar aquell primer dia, va sortir a donar-me a la mà i em va dir pel meu nom, a mi, que era molt desconegut llavors (i ara també, no ens enganyem). I aquesta és la seva forma de ser, directa, entusiasta, encomanadissa. Mai li agrairem prou la seva aposta pel llibre ebrenc, en concret, i pel llibre en català, en general, fora dels límits arbitraris de Catalunya, que el portà a rebre el Premi Nacional de Cultura.I fa unes setmanes ens arriba l’esglaidora notícia que la llibreria Serret tanca.Però cal recordar allò que vam aprendre a l’escola, que l’energia no s’esgota, es transforma, i Octavi seguirà sacsejant el món cultural, potser des d’una altra perspectiva, però segur que amb la mateixa i màgica força.
Categories: literatura

El raïm de la ira, de John Huston

Dll, 13/01/2020 - 07:38

Més fragments De pel·lícula.
Aquest cop, El raïm de la ira, de John Huston:
.
De vegades el govern es preocupa més per un home mort que per un home viu.
.
No es necessita valor per fer l'únic que es pot fer.

Categories: literatura

Memòries de vint-i-sis estius, d’Olga Xirinacs

Ds, 11/01/2020 - 07:40


Memòries de vint-i-sis estius, d’Olga XirinacsCossetània Edicions, 2020 SinopsiVint-i-sis estius llargs poden ser tota una vida. L’Olga els va passar a Rubí, amb la seva àvia Lola, la Lola gran, que era del poble. Vivien a Tarragona, però la Lola tenia parents, amics i casa a Rubí. L’Olga petita, als 11 anys, va viure per sempre amb la Lola gran, i cada estiu s’instal·laven a Rubí, fins a la gran catàstrofe.El traçat de la conducció d’aigües de Rubí portava un petit rec al jardí i a l’hort de la Lola gran. Aquest rec era l’artèria principal del petit paradís de l’Olga. A diferència del Danubi, de Claudio Magris, el domini del rec només s’estenia a dos carrers per banda. N’hi havia prou per al joc i la fantasia.Un besavi valent i guerriller dona el tret de sortida a la història. Perquè el llibre recull la política i els seus efectes des del 1936 fins al 2019, quan encara hi ha guerrilles urbanes.
Categories: literatura

Llegint Uf va dir ell, de Quim Monzó

Dv, 10/01/2020 - 07:45
Categories: literatura

detalls de tendresa

Dj, 09/01/2020 - 21:10
Hem vençut molt anys
i lluitat en mil tempestes.
Com a premi ara ens resten
detalls de tendresa.
.
Foto de Consuelo Triay
Categories: literatura

Fals proverbi beduí

Dm, 07/01/2020 - 07:48

Categories: literatura

Senderes de glòria, d'Stanley Kubrick

Dll, 06/01/2020 - 07:41

Fragments de guions De pel·lícula.
Aquest cop, Senderes de glòria, d'Stanley  Kubrick.
.
- (Coronel) Més de la meitat dels meus homes ha de morir.
-(General) Sí, és un preu terrible, coronel, però tindrem el turó de les Formigues.
-La tindrem, senyor?
-Jo depenc de vostè; tota França depèn de vostè!
-No sóc un toro, general. No em posi davant la bandera de França perquè envesteixi.

Categories: literatura

Desdefinicions (senyderisme)

Dg, 05/01/2020 - 08:22

senyderisme. Pràctica excursionista que consisteix en trescar per raonables i sensats camins de muntanya.
Categories: literatura

Declaració de drets dels infants, de Jordi Sierra i Fabra

Ds, 04/01/2020 - 08:17


Declaració de drets dels infants, de Jordi Sierra i FabraIl·lustracions de Christian InarajaBaula EdicionsUn poema il·lustrat per descobrir i rememorar els deu articles de la Primera Declaració dels Drets de l’infant de l’any 1959.
Categories: literatura

Fals proverbi del Montsià

Dv, 03/01/2020 - 07:49

Categories: literatura

Ulls clucs

Dj, 02/01/2020 - 07:34

Ulls clucs,sols m’aturopel pànic al pànicde mirar-me al mirall.Soc menys home
perquè em falti algun pedaç?. Inspirat per una obra d'Adolfo Comes durant acció poètica al 2n Mercat Solidari d’Art 15/12/2019
Categories: literatura

Línies antigues s'estenen als meus peus

Dc, 01/01/2020 - 08:22


Línies antigues s'estenen als meus peus.Trepitjo ferm el teu dibuix abstracte,camino amb certesa pel relleu solcat dels teus anys.

Foto de Montse Subirats.
Categories: literatura

feliç dos mil Bean

Dm, 31/12/2019 - 20:43

Categories: literatura

Pàgines