5na Setmana Cultural "El País Valencià a Barcelona" - "Trenquem el Silenci"

Per cinqué any consecutiu, Espai País Valencià, us presenta la Setmana Cultural "El País Valencià a Barcelona". Sota el lema "Trenquem el Silenci", realitzarem les activitats següents:

 • Inauguració Exposició "Les falles durant la República i la Guerra Civil” + Documental

  Dia: 15 d'Abril de 2009
  Hora: 19:30 h
  Lloc: La Torna
  Entrada lliure

  Inauguració Exposició "Les falles durant la República i la Guerra Civil”

  Documental: "El genocidi franquista a València" i col·loqui, amb la presència Daniel López, director, i Empar Salvador, del Fòrum per la Memòria del País Valencià.

 • "i: Amarg, una revolta d'Amargi"

  Dia: 17 d'Abril de 2009
  Hora: 20:00 h
  Lloc: Associació Cultural "Portal Nou" (Metro Arc de Triomf)
  Entrada: 1€ (amb consumició inclosa)

  "i:Amarg, una revolta d'Amargi" és un aperitiu de poesia dividit en set tapes. Ve del vell Amargi, que va nèixer arrelat a la cita de M.Bookchin "És certament ambigu que la paraula més antiga que designa la LLIBERTAT siga AMARGI, expressió summèria que significa RETORN A LA MARE".

  I aixina és "i:Amarg" un alé de mare calenta, de vida, també però de mort. Un donatge a les esperances caigudes fa setanta anys d'Alacant a Prats de Molló... un reviscolament d'aquelles espurnes. Una mostra poètica de com l'energia femenina pot canviar el món engendrant homes i dones bons que venen d'eixa mare entranyable, ancestral.

  Ja ho va dir Vicent Andrés Estellés: "Et pariren per vetllar la llarga nit del teu poble".

 • Jornada de Cultura Popular + Concert "Al País Valencià, Cantem en Català"

  Dia: 18 d'Abril de 2009
  Lloc: Plaça del Poble Romaní
  Entrada Lliure

  12:00 h: Taller de confecció de guants i pilotes per jugar a Pilota Valenciana.

  Els pilotaires del Club de pilota de Crevillent ens ensenyaran com confeccionar guants i pilotes per poder jugar una partida de pilota per la vesprada.

  13:00 h: Demostració de danses valencianes

  El grup de danses de Espai País Valencià juntament amb la Colla de Dolçaines i Tabals Borumballa ens faran una demostració d'algunes danses valencianes.

  14:00 h: Gran Paella

  Per dinar, oferirem una paella gegant, per a 400 persones, cuinada per un mestre paeller del País Valencià. Els assistents podran veure com es realitza una paella de grans dimensions.

  15:00 h: Actuació musical de Pelandruska

  Pelandruska és un grup de folk d'Alcoi, Muro i Crevillent nascut en el 2008. Toquen música tradicional valenciana i dels balcans (o siga dels balcans valencians).

  Més informació: http://pelandruskes.blogspot.com/ i http://www.myspace.com/pelandruska

  17:00 h: Partida de Pilota Valenciana

  Amb els guants que ens haurem confeccionat al matí podrem jugar una partida de pilota valenciana amb l'ajut del Club de Pilota de Crevillent. La farem al Carrer del Profeta

  21:00 h: Concert "Al País Valencià, cantem en català"

  Per quart any consecutiu ja tenim ací el concert "Al País Valencià, cantem en català".

  El concert entra dins de “La Gira” que organitza l’associació Escola Valenciana per tots els territoris de parla catalana.

  Els grups escollits per enguany són:

  1. ARTHUR CARAVAN
  2. RAPSODES
  3. ORXATA SOUND SYSTEM
 • Xarrada "Intents de Silenciar l'Escola Democràtica, Valenciana i Pública"

  Dia: 22 d'Abril de 2009
  Hora: 20:30 h
  Lloc: Seu de Espai País Valencià
  Entrada Lliure
  Convidat: Batiste Malonda

  L'actual sistema democràcit negociat pels dos partits polítics majoritaris, PSOE i PP, ha suposat la degradació constant de la democràcia entesa com a participació responsable de la ciutadania. L'ambit educatiu no ha estat una excepció, tot al contrari, els centres educatius sofreixen, curs rere curs, continus retalls en la capacitat de decidir i executar el seu projecte educatiu i curricular, i tot sota el paraigua foradat de l'autonomia i gestió de centres anomenats a diversos articles de la LOE. Batiste Malonda ens exposarà la darrera hipòtesi amb arguments, a la vegada que indicarà possibles alternatives reals, per a trencar el silenci sobre la pèrdua de qualitat democràtica a les següents parceles que conformen els terrenys democràtics dels centres educatius segons obliga la LOE: polítiques economicistes, equips directius, currículum, formació del professorat, inspecció educativa, autonomia vers autonoseua i l'avaluació. Parcel·les estatals a les quals hem d'afegir la política lingüística del govern valencià, quan acabem de complir els 25 anys de la LLei d'Ús i d'Ensenyament del Valencià.

  A continuació s'oferirà un Vi d'Honor als assistents.

 • Presentació-col·loqui llibre: "MACROURBANISME I AGRESSIONS AL PAISATGE MEDITERRANI"

  Dia: 24 d'Abril de 2009
  Hora: 19:30 h
  Lloc: Centre Cívic Pati Llimona
  Entrada Lliure

  Llibre: "MACROURBANISME I AGRESSIONS AL PAISATGE MEDITERRANI"
  Autor: Roger Cremades, València 1977
  Ed: Riublanc

  Aquest llibre aborda la problemàtica territorial del País Valencià, explicant les causes i els efectes de la multiplicació del creixement urbanístic i la degradació paisatgística, fenòmens que són comuns arreu del territori valencià.

  "...Si tornem als llocs on jugàvem quan érem infants constatarem que aquests han canviat. Els bancals de taronger per on passejàvem es troben ara sota l'asfalt, els camins de terra són carreteres, i les séquies han desaparegut...".

  Aquest llibre ens endinsa en el procés irreversible de transformació territorial i paisatgística que afecta el territori valencià. I alhora ens mostra com l'horta i la muntanya valenciana van quedant soterrades sota l'urbanisme. Un urbanisme banal que homogenitza l'aspecte de paratges tan diversos com distants, i fa que els territoris perden la seua identitat.

  ROGER CREMADES RODEJA (Valencia, 1977) ha recorregut els paisatges valencians en busca de les claus del seu present, passat i futur. Enginyer Tècnic Forestal de formació, ben aviat es va especialitzar en temes territorials i paisatgístics. Ha realitzat els indicadors de sostenibilitat i la diagnosi de Gandia, ciutat on viu. D'altra banda escriu articles sobre temes mediambientals a diversos mitjans informatius de la Safor, on és un conegut dinamitzador del moviment ecologista. BLOG: http://blocs.mesvilaweb.cat/rogersafor

  Després de la xarrada s'oferirà un Vi d'Honor als assistents.

 • "Ser Joan Fuster". Passe del documental i col·loqui

  Dia: 7 de Maig de 2009
  Hora: 19:00 h
  Lloc: Omnium Cultural (C/Diputació, 276, baixos. Barcelona)
  Entrada Lliure

  Passe del vídeo "Ser Joan Fuster" de Llorenç Soler. Seguit d'un col·loqui sobre la visibilitat de l'obra i figura de Joan Fuster a Catalunya, que comptarà amb la presència de Carles Solà (membre de la Institució Cívica i de Pensament Joan Fuster), d'Enric Sòria (Poeta i professor de la Universitat Ramon Llull) i Albert Montón (Guionista del mateix documental)

AdjuntMida
Image icon gira09_Barcelona_ok.jpg208.14 KB
Image icon Cartell.jpg264.71 KB
Image icon triptic darrere.jpg149.1 KB