Conèixer el país: d´Alacant a Perpinyà en bicicleta.
Prenent com a referent aquella màxima que diu que només es pot estimar allò que es coneix, va començar a prendre forma una idea sorgida mirant el mapa dels Països Catalans. I si els recorrem en bicicleta de punta a punta? Molts tenim per referent els quatre punt cardinals que marquen Salses, Fraga, Maó i Guardamar, com a límits del nostre poble. No obstant, és palpable la gran desconeixença mútua que hi ha entre els diversos territoris que formem la nació catalana. No ens sentíem aliens del tot a aquesta mancança, i potser aquest mateix element és l´espurna que ens va portar a imposar-nos a realitzar la ruta.
Afrontar la travessia suposa un triple al·licient: el repte esportiu, l´encant de la geografia i, finalment, el component de país que aflora especialment quan es pren contacte amb les diferents variants dialectals de la llengua. Tot embolcallat pel plaer de la (re)descoberta que implica el viatge.
L´elecció de la ruta admet múltiples possibilitats. En el nostre cas, a l´hora de dissenyar el recorregut, vam prendre com a objectiu unir les dues principals ciutats dels extrems de la nació, i posàvem de manifest el que tenen en comú: la seva catalanitat. Entremig 1.141 quilòmetres travessen l´interior del país. El criteri prioritzat, buscar carreteres secundàries i pistes en bon estat. Les zones d´interior força buides, i que conserven una marcada personalitat rural constitueixen un adequat contrapunt a les dues grans ciutats inici i final de ruta. Així s´obté una visió més diversa i complerta del territori.
Aquesta primavera, poc o molt, hem trepitjat les comarques de l´Alacantí, la Marina Baixa, el Comptat, la Vall d´Albaida, la Costera, la Ribera Alta, la Foia de Bunyol, el Camp de Túria, el Camp de Morvedre, l´Alt Palància, la Plana Baixa, l´Alcalatén, l´Alt Maestrat, els Ports, el Matarranya, la Terra Alta, la Ribera d´Ebre, el Priorat, les Garrigues, l´Urgell, la Segarra, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès, el Vallespir i el Rosselló.
Volem ressaltar que la realització de la travessa exigeix un esforç a considerar, però creiem que és assequible per a qualsevol persona motivada que tingui una mínima forma física. Com a referència, nosaltres vam emprar 20 dies, 17 de ruta i 3 de descans, amb una mitjana de 68 quilòmetres diaris. Creiem que si es va més lleuger de pes, primant l´aspecte esportiu, i sense contratemps meteorològics amb quinze dies de vacances es pot apurar la ruta. Pel contrari si tenim la sort de disposar de més temps es pot fer la travessa "integral" Guardamar - Fraga - Salses, o allargar la durada del viatge tant com vulguem, i deixar-nos endur i recrear-nos en cada poble, cada muntanya, cada bosc, cada casal, cada taverna, cada núvol.....
Sigui quina sigui l´opció, el viatge resulta espectacular, sorprenent, a vegades amable, però també sever, de paisatges i condicions canviants i profundament enriquidor que permet desfer prejudicis i desconeixences. Un cop realitzada la travessa, creuant planes, muntanyes, ciutats i rius haurem interioritzat una mica més que són els Països Catalans.
SANTI POCINO I SERRA
Lloc: Seu d'Espai País Valencià
C/Verdi, 174, baixos
Vila de Gràcia.
Adjunt | Mida |
---|---|
foto ruta.jpg | 71.11 KB |
Comentaris
Submitted by jero on Dj, 11/12/2008 - 13:36 Permalink
En bici per Guardamar i el Baix Vinalopó
Em pareix molt interessant. Ja m'agradaria assistir a la xarrada però em pilla lluny. Us comente que uns quants d'aquí del sud estem explorant camins en bici agradables que unisquen Santa Pola-Guardamar-Elx-Crevillent. Si voleu que us mantinguem al corrent de com anem o si voleu acompanyar-nos en el procés d'exploració escriviu a: elxenbici@gmail.com
Salutacions!
Jeroni