tens un racó dalt del món, bloc de Jesús M. Tibau

Subscribe to tens un racó dalt del món, bloc de Jesús M. Tibau feed
el bloc de l'escriptor Jesús M. Tibau, amb comentaris de llibres, desdefinicions, jocs literaris, nanocontes, lectures, emocions i reflexions més o menys improvisades
Actualitzat: fa 36 min 54 seg

El Sud de nou revisitat, de Xavier Garcia

fa 45 min 52 seg

El Sud de nou revisitat, de Xavier GarciaCossetània Edicions, 2017II Premi Serret Terra de CruïllaSinopsiEn aquesta obra memorialística amb grans pinzellades literàries l’autor viatja pels seus paisatges de preferència, els pobles i les terres de l’Ebre, a la recerca del que ha quedat després d’allò que considera la devastació ecològica, econòmica, social i política dels darrers cinquanta anys. En la solitud de la Terra Alta, sent la força d’aquesta terra, al compàs de tots els combats, locals i globals, per un món millor, i també la grandesa d’unes biografies anònimes de dones i homes que han dignificat la memòria d’aquest país petit del sud i, de retruc, de tot Catalunya. Amb aquesta obra va guanyar el Premi Serret de Literatura Rural, dotat pel Museu de la Vida Rural.“Es pot dir, doncs, que he conegut els interiors de moltes cases pageses, pescadores, pastores i artesanes, d’un ruralisme ja modernitzat, però en tots els casos amb aquell grau d’antiga saviesa camperola, que sempre m’ha emocionat.”
Categories: literatura

Ploure

Dg, 19/11/2017 - 22:18

El meu conte "Ploure", inclòs al recull I un cop de vent els despentina (Cossetània Edicions), avui a la secció El conte del diumenge de la veu del País Valencià.

Categories: literatura

El mal que m’habita, de Pasqual Alapont

Dg, 19/11/2017 - 08:28
El mal que m’habita, de Pasqual Alapont
Bromera Edicions, 2017
 Sinopsi
Quin mal habita dins de cada un de nosaltres? Laura s’ho pregunta mentre pensa en una pacient que es va suïcidar. Davant d’això, decideix aturar durant un temps la seua vida professional com a psiquiatra. Però el seu exmarit, Víctor, li demana ajuda amb Daniel, un cosí seu que pateix episodis psicòtics sense que en sàpien la causa. Tot i el seu estat d’ànim, Laura decideix assumir el repte. Les confessions de Daniel li permetran descobrir el passat obscur que envolta la família del seu exmarit i abocar-se a un mal desconegut que també hi habitava.

Categories: literatura

El lladre d’Alexandria, de Pau Joan Hernández

Ds, 18/11/2017 - 23:10

El lladre d’Alexandria, de Pau Joan HernándezBaula Edicions, 2017 Sinopsi
Egipte, 1853.
L’Aziz és un noi orfe que sobreviu com pot pels carrers i els terrats de la ciutat d’Alexandria. La seva vida és plena de perills, aventures i penúries, però no perd l’esperança en un demà millor. Fins que un dia, una topada amb un sinistre personatge l’obligarà a fugir de la ciutat i de tot allò que coneix i a travessar el desert com a servent d’un enigmàtic pelegrí.
Categories: literatura

L’Ot i el falciot, de Pep Molist

Ds, 18/11/2017 - 08:05

L’Ot i el falciot, de Pep MolistIl·lustracions de Màriam Ben-ArabBaula Edicions
De totes les coses que hi ha al món, l’Ot només en desitja una: un gos. Fins que un dia, una estranya piuladissa fa que tot canviï.
Categories: literatura

Ànimes negres, De Leandro Sagristà

Dv, 17/11/2017 - 07:30

Ànimes negres, de Leandro SagristàBromera edicions, 2017 SinopsiEl 4 de setembre de 1980 va quedar gravat per sempre en la memòria de David. El telèfon va sonar massa d’hora, amb una notícia terrible: a l’avi l’havien matat mentre robaven a casa seva. David i ell eren inseparables. El net sentia fascinació per aquella figura misteriosa, que s’havia exiliat a França després de la Guerra Civil i que semblava amagar molts secrets. Davant la pèrdua, David iniciarà una investigació particular per esbrinar què va motivar l’assassinat. Així, comença una aventura increïble que el durà des
de les primeres dècades del segle xx, marcades pel pistolerisme, fins als anys convulsos de la Transició. A més, el farà descobrir el passat vertader i sorprenent de l’avi.
Categories: literatura

Fill de dracs, de Sébastien Perez

Dj, 16/11/2017 - 23:13

Fill de dracs, de Sébastien Perez, Il·lustracions, de Justine BraxBaula Edicions, 2017 Sinopsi
Tenien el vol majestuós. Els ullals, més esmolats que els d’un tigre blanc. Res no igualava el foc que treien per la boca. En Yomon mirava els dracs amb admiració. El seu desig més gran era arribar a ser com ells…
Categories: literatura

Si llanço un avió de paper

Dj, 16/11/2017 - 07:40

Categories: literatura

Camí a Anantapur, de David Nel·lo

Dc, 15/11/2017 - 23:07

Camí a Anantapur, de David Nel·loBaula Edicions, 2017 Sinopsi
Camí a Anantapur és una narració en primera persona, de la veu del Pau, un noi jove que, en principi, no té cap interès a anar a l’Índia ni vol conèixer el món de la cooperació internacional. Ell, com tanta gent, viu centrat en la seva existència i en tot allò que l’envolta i que té ben a la vora. Quan el Pau ens explica tot el que li passa a l’Índia, no vol alliçonar ningú; més que res perquè tampoc no sabria com fer-ho. Així, el lector viu al seu costat les vivències sorprenents que li passen, i en molts moments la narració també té elements humorístics o irònics.
Categories: literatura

L'Ebre, un riu literari, a Tens un racó dalt del món

Dc, 15/11/2017 - 10:35
Josep S. Cid, professor i activista cultural, és el convidat aquesta setmana a Tens un racó dalt del món, a Canal 21 Ebre, per parlar de l'antologia que ha publicat la URV L'Ebre, un riu literari. Una proposta de tast de textos que baixen riu avall.
A la secció La llibreria recomana, ens visita Rosa Cuebelles, de la llibreria Guaix d'Amposta, que ens parlarà de dos novetats de l'autora Cinta Arasa, del llibre il·lustrat Mama Brou, de Maijo Ginovart, i El silenci de Vallbona, de Teresa Duch.
A la secció Què fem a les biblios, ens visita Cinta Roldan de la Biblioteca Mossèn Manyà de Gandesa i, entre altres coses, ens comenta un singular Club de lectura específic de poesia.
També estrenem les microseccions dedicades a Falsos proverbis, Cites literàries i els Nanocontes. 
El programa es podrà veure en directe els dimecres 15 i 22 de novembre a les 21.00, i en diverses repeticions durant les dues setmanes, i també a l'emissió en directe a través del canal de Youtube de Canal 21.
També es podrà veure properament en aquesta llista de Youtube

Categories: literatura

Literatura al carrer

Dm, 14/11/2017 - 16:13

Diumenge passat, aprofito visita a Amposta per deixar post-it amb un nanoconte.

Categories: literatura

L’illa de Bembé, de Mercè Falcó

Dm, 14/11/2017 - 07:37

L’illa de Bembé, de Mercè FalcóRosa dels vents, 2017 III edició del Premi Autor Revelació convocat per l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu BarcelonèsSinopsiA finals del segle XIX la Maria, una jove barcelonina de només disset anys, es enviada pels seus pares a Cuba després de celebrar per poders un matrimoni de conveniència amb un terratinent sucrer. En aquesta terra estranya veurà com, acostumada a una vida còmoda i avorrida a Catalunya, el seu món canvia radicalment: allà haurà d'aprendre a conviure amb un marit molt més gran i desconegut, uns esclaus africans que li fan de criats i que veneren deus misteriosos, la corrupció i repressió dels governants, la violència d'una guerra incipient i la relació amb un funcionari de duanes crioll, tan apassionada com perillosa, que portarà conseqüències més devastadores que els huracans que amenacen constantment aquesta idíl·lica illa de l'Atlàntic.L'illa de Bembé és una epopeia literària emotiva que representa un mosaic cultural fascinant, ple de personatges que poblen Cuba, una colònia espanyola on res no és blanc o negre i no sempre es pot anar amb la veritat per davant.
.
El col·lectiu diLLUMs d'arts al forn, que ens trobem a Tortosa els primers dilluns de mes, ja fa mesos que vam tenir el privilegi d'escoltar l'inici d'aquesta novel·la en veu de l'autora, i ens plau veure'l ara publicat i premiat.

Categories: literatura

Lluny sempre és el punt de partida

Dll, 13/11/2017 - 07:41

Lluny sempre és el punt de partida. 
Tan lluny que mai s'hi pot tornar.
.
Inspirat en una imatge de Arthur Rothstein (1936) extreta de la pàgina de facebook Fotograficamente.
Categories: literatura

<div class="" data-block="true" data

Dg, 12/11/2017 - 19:10
Néixer sense mans és un problema;néixer sense carícies, una mancança irremeiable.
Categories: literatura

El més i el menys, dErri De Luca

Dg, 12/11/2017 - 07:59

El més i el menys, dErri De LucaBromera Edicions, 2017 Sinopsi
En aquest recull de relats, Erri De Luca recorda, amb una concisió que deixa el lector sense alè, la seva joventut a Nàpols, el sabor dels menjars de la mare i la llibertat solitària a Ischia, on era possible oblidar els carrers estrets de la ciutat per veure el mar i el cel. Molts dels escrits destil·len bona part dels seus temes predilectes, com ara l’estudi de les Escriptures o la passió per la muntanya, sense que hi falten altres elements més personals, com el seu primer bes o una visita a la tomba del pare. L’obra, reconeguda amb el Premi del Llibre Europeu del 2016, és un cant a la terra i a les emocions, un compendi de l’univers més íntim de l’autor, de l’essència de la seva literatura i del seu estil inconfusible. Pensaments, records, moments que fan una vida, per relatar-nos tot el que per a De Luca ja està fet, el més, i el que encara queda per venir, el menys.
Categories: literatura

La mirada de Michelangelo, de Vicent Usó

Ds, 11/11/2017 - 10:28

La mirada de Michelangelo, de Vicent Usó Bromera edicions, 2017 Sinopsi
Roma, 1563. Cesare da Castel, mestre d’obres de la catedral de San Pietro, és assassinat en estranyes circumstàncies. La mort de l’home de confiança de Michelangelo Buonarroti és el punt de partida d’una intensa trama d’intrigues i ambicions. Uns esdeveniments misteriosos involucraran el mateix Michel­angelo, l’amic més íntim d’aquest –el noble romà Tommaso di Cavalieri–, un assassí amb un enigmàtic senyal a la mà, un alt funcionari vaticà que manté amors clandestins amb una noble toledana, un cardenal astut, un arquitecte sense escrúpols i, fins i tot, el mateix papa Pius IV. Els causants de la situació? Uns documents secrets que podrien posar en perill els acords finals del Concili de Trento.
Categories: literatura

Tots tenim por, tots som valents, d’Anna Esteve i Eva Sans

Ds, 11/11/2017 - 08:08

Tots tenim por, tots som valents, d’Anna Esteve i Eva SansBaula Edicions
La Maria té POR d’equivocar-se a l’obra de teatre que preparen a l’escola. Tremola només de pensar què diran els altres si a mitja representació es queda en blanc. Els seus amics li faran costat i entre tots trobaran una manera enginyosa per superar la por.
Categories: literatura

el sol és verd?

Dv, 10/11/2017 - 07:34

Contradint el meu jo de 1975, trobo que un sol verd és possible.
Categories: literatura

entendre

Dj, 09/11/2017 - 16:40
Entendre és molt millor que jutjar.
Categories: literatura

Pàgines